Pagini

joi, 20 iunie 2013

Situatia arbitrajului in fotbalul american autohton

Photo Copyrights Bucharest Dacians

Aud tot mai des cum ca greselile de arbitraj ar fi influentat in mod decisiv rezultatul finalei, insa sunt cateva amanunte care nu trebuie trecute cu vederea.

Lucrurile stau cam asa:

La inceputul anului, la Sibiu, a avut loc o intalnire intre reprezentantii tuturor echipelor din tara, intalnire care avea sa rezolve problemele de comunicare cauzate de mediul online. S-au luat decizii care reglementau desfasurarea campionatului pentru ca anul acesta calendarul competitional avea sa se schimbe radical. Se trecea de la un sezon vara-toamna la unul primavara-vara, toate acestea pentru a ne alinia la standardele impuse de restul tarilor europene.

De asemenea s-a discutat despre problema arbitrajelor. Daca pana acum organizatorii cautau oameni care sa conduca meciurile printre cunoscuti (fosti jucatori, accidentati, indisponibili din varii motive), anul acesta s-a luat decizia infiintarii unei entitati de care sa apartina arbitri din fiecare oras al tarii in care se joaca fotbal american. Fiecare echipa s-a angajat sa caute si sa trimita cel putin un om care sa fie instruit si care sa fie implicat in oficierea meciurilor incepand cu sezonul 2013. Clujul a trimis, Bucurestiul a trimis si cam atat. Acesti domni, care trebuie sa mentionez ca, la fel ca jucatorii, nu sunt platiti si fac tot ceea ce fac din banii si timpul personal, au participat la doua sesiuni de pregatire, "clinics" asa cum le spun americanii, conduse de catre arbitri cu experienta din Ungaria si Turcia.

Dar vedeti voi ... si aici e ca la scoala. Inveti teorie cat inveti, dar cunostintele sunt exploatate atunci cand se  pune in practica ceea ce ai studiat. Adevarata experienta se dobandeste in cazul acesta pe terenul de joc, arbitrand meciuri amicale si oficiale, cu greutate mai mica si mai mare, cu presiune mai mica si mai mare. Altfel progresul va fi insesizabil sau va lipsi cu desavarsire.

Asadar brigada care a condus absolut toate meciurile disputate in acest campionat a fost compusa din clujeni si bucuresteni. Au mai existat totusi cateva exceptii atunci cand din cauza unor probleme personale, "titularii" n-au putut calatori in tara si atunci s-a improvizat apelandu-se la jucatori ai altor echipe, fara experienta in acest domeniu, dar dornici sa dea o mana de ajutor. Nu s-a plans niciodata nimeni de prestatia lor, pentru ca toti au stiut ca daca au existat greseli, acestea cu siguranta nu au fost intentionate, iar a avea un corp decizional cu experienta este de fapt un proces.

Aducerea arbitrilor din strainatate, din punctul meu de vedere ar fi nu o decizie nefericita ci una daunatoare. In primul rand o brigada din afara nu vine gratuit. Ar trebui platite sume de ordinul sutelor de euro pentru un singur meci, or in contextul actual in care din lipsa de sponsori echipele se autofinanteaza, acesti bani ar putea fi folositi pentru alte lucruri vitale pentru mentinerea unui club sportiv pe linia de plutire.

A avea un corp de arbitri autohtoni este de fapt o investitie in viitor. Actualii oficiali, care au beneficiat de un training facut de specialisti, vor putea scoli viitoarele generatii pentru a asigura o continuitate. Sigur, greseli vor exista. Se intampla si la case mai mari, in alte sporturi unde unde baremul pentru fiecare meci este de cateva mii de euro. Insa oameni sunt si ai lor si ai nostri.

Exista totusi o diferenta majora intre fotbalul american si fotbalul european, sa spunem (pentru ca asta vedem toata ziua la TV), in ceea ce priveste arbitrajul. La fotbalul american sunt tot timpul pe teren 7 arbitri care se consulta intre ei in legatura cu absolut orice decizie luata, iar asta tocmai pentru a diminua riscul aparitiei erorilor. Decizia finala este comunicata publicului de catre arbitrul principal, care in cazul RoBowl IV a fost din Bucuresti, clujeanul "inculpat", pentru ca doar unul a fost prezent la finala, fiind doar Back Judge.

In incheuiere, sper ca si in viitor, sportivitatea sa fie la ea acasa atat in relatia dintre jucatori cat si in cea cu arbitrii, sustinatorii si fanii acestui joc.

Ma sperie gandul ca fotbalul american ar putea ajunge la fel de mizerabil ca alte sporturi mult mai populare pe la noi. Sper totusi sa nu fie cazul.

16 comentarii:

  1. Tin sa mentionez ca eu, Andrei Muntean, am fost prezent la clinica, ce-i drept doar la cea din Timisoara, dar am preferat sa nu intru in corpul de arbitrii intrucat am atat o pozitie ca jucator cat si in conducerea Clubului Timisoara 89ers. Asta ca sa lamurim problema cu fiecare echipa. Cat despre prezenta lui Adi in finala cred ca poti fi suficient de matur incat sa imi dai dreptate ca daca nu ar fi fost in brigada s-ar fi evitat intr-o mare masura evenimentele petrecute. Sper ca nu o sa o iei in nume de rau, dar asa cum tu ti-ai expus parerea asa fac si eu. Toate cele bune si sa ne vedem la urmatorul meci fara incidente.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andrei,
      Idea era sa trimitem oameni care sa nu fie jucatori si care sa se poata implica activ in arbitraj.
      Tu banuiesc ca ai fost ca sa-ti imbunatatesti cunostintele, ceea ce e ok, dar n-are legatura cu subiectul articolului.

      Ștergere
  2. in primul rand as dori sa precizez ca acesti arbitri nu fac aceste deplasari pe banii lor ci noi cluburile le decontam drumu, cazarea si masa ( cam 450 ron/meci/echipapa) ceea ce pentru mine inseamna ceva de genul, daca noi ca si echipa gresim gresim pe banii nostri, iar daca ei gresesc gresesc tot pe banii nostri.
    Dupa ultimul meci de la Timisoara nu degeaba s-a propus prezenta unei brigazi din strainatate ci tocmai pentru a se evita astfel de situatii. Este inimaginabil in orice tara civilizata ca la un astfel de nivel (finala) intre doua echipe pe teren sa se afle un arbitru din una dintre tabere, mai ales dupa ce acelasi arbitru invinuit a venit si si-a cerut scuze dupa meciul de la Timisoara pentru 4 faze judecate gresit ( nu ma incalzeste ca isi cere scuze dupa ce am pierdut un meci datorita contributiei lui).
    Voi reveni la sfarsitul saptamani cu minutele exacte ale greselilor de arbitraj de pe filmare si voi dori sa vad daca exista atata ipocrizie in cineva sa mai spuna ca nu a fost un arbitraj clar in defavoarea echipei Timisoara 89ers.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lucrul acesta l-am solicitat de la bun început, mai exact la clinicul de la București, dinaintea începerii Campionatului.
      Dacă tot veți face această analiză vă rog să menționați exact fazele în care arbitrul din Cluj, care a fost pe poziția de Back Judge, "v-a dezavanajat".
      Cel puțin din punctul meu de vedere, faza de la care susțineți că ați pierdut meciul (00:57:55) a fost judecată corect.

      Ștergere
  3. Nu-mi amintesc acum exact minutul si sunt in masina nu pot viziona, dar daca aceea este faza in care nr.37 de la noi este pe spate cu mingea si loveste un adversar cu piciorul ( fapt pe care nu il negam) sunt sigur ca se observa de catre toata lumea si alte doua aspecte: 1. Dupa fluierul arbitrului jucatorul clujului ii mai aplica o baterie de 5-6 pumni
    2. Tot dupa acelasi fluier un jucator al clujului face dive casca in casca
    Dupa calculele mele simple 15 yarzi penalizare pentru noi si 30 pentru echipa adversa, ceea ce inseamna ca mingea trebuia mutata de la 25 la 40 nu la 9.
    Si in plus ca si fapt divers decizia nu a fost corecta nici din alt punct de vedere, in situatia data jucatorul nostru trebuia penalizat cu " comportament antisportiv" nu cu "duritate excesiva".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paul daca ai stii regulile, nu conteaza daca ai 5 penalitati de 15 yards pe play, ele nu se aduna; se da doar una si maximul, daca e una de 15 de yards la fiecare echipa se da offset.
      De faza cu pumni esti sigur? La fel de sigur ca si faza cu 2 arbitri din cluj si faptul ca acela a fost accident, nu "incident"?
      Si conteaza care a fost numele, tot 15 yards e...

      Ștergere
    2. haide sa povestim de "duritate excesiva" cand facem calculele; cati jucatori de la Timisoara si cati de la Cluj au fost accidentati pe termen lung

      Ștergere
    3. da, sunt foarte sigur si am vanataia care sa verifice acest lucru. Dar cum scriam mai jos deja totul e istorie.

      Ștergere
    4. Impresia mea, sper să nu fie falsă, este că nu se ceartă nimeni, doar discutăm.
      Am totuși o rugăminte: să nu ne mai ascundem sub anonimat.

      Ștergere
  4. Imi pare rau de accidentari dar daca va accidentati inseamna ca nu va antrenati destul de intens, noi si la antrenament intre noi lovim in acelasi fel, asta este sportul, unul de contact unde accidentarile sunt implicite.
    Si ok daca se da offset atunci trebuia lasata mingea acolo si nu dusa la 9 yarzi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paul, vreau și eu filmarea pe care te uiți tu. Pe cea pe care m-am uitat eu nu apare niciun helmet-to-helmet, niciun pumn dat de vreun clujean. Singurul lucru care se întâmplă, întradevăr după fluier, este că LB(93) de la Cluj trage de minge, iar RB(37) ripostează. Deci nu am cu ce să anulez penalizarea care s-a dat. Repet, asta se vede și se aude pe filmare.
      Dacă după ce am văzut faza de mai multe ori, inclusiv cu încetinitorul, am ajuns la aceeași concluzie, nu cred că cel care a luat decizia în teren ar fi putut lua alta decizie.
      Totodată, dacă cele 2 faze incriminate de către au fost judecate în mod greșit și au influiențat rezultatul final, acestea s-au întâmplat în zone care nu se aflau "sub supravegerea" colegului meu din Cluj. Drept urmare nu mi se par justificate acuzele la adresa acestuia.
      Aștept analiza meciului cu eventualele greșeli de arbitraj. În ceea ce mă privește este prea târziu, indiferent de ce greașală am făcut. Tot ce îmi doresc este să nu le mai repet.

      Ștergere
    2. Dati-le pace la accidentati fie ei de la timisoara sau de la cluj, nu ii nimeni vinovat , fiecare isi asuma riscurile cand intra pe teren ca doar nu jucam sah :))) , se intampla cateodata :)) . Cut respect de aici din pat Florin Oltean :)

      Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Baieti, gata. A trecut meciul, ne vedem cu bine anul urmator si ne rezolvam disputele pe teren. Nu mai conteaza cine ce a facut, rezultatul a fost ca cei de la Crusaders sunt campioni, eu persoanl ii felicit. Consider ca fiecare are de invatat din aceasta experienta, incepand cu noi cei din Timisoara si terminand cu cei care sunt in arbitraj. O seara faina si haideti sa promovam sportul si nu se ne certam intre noi.

    RăspundețiȘtergere
  7. bah voi sunteti seriosi? :))) voi jucati aici de placere ... va bat si echipele de liceu din sua...da-l incolo de arbitraj:))))

    RăspundețiȘtergere